08 September 2010 10:11
Informacja

TOWARZYSTWO POMOCY DZIECIOM I MŁODZIEŻY Z CUKRZYCĄ
Organizacja Pożytku Publicznego
ul. Młyńska 17
44-100 Gliwice
Tel./Fax. (32) 331-33-49,
605 331 345,
biuro@mojacukrzyca.pl
NUMER KRS: 0000022162
NUMER KONTA:
60 1050 1298 1000 0002 0296 1470
Zobacz w Zumi »
Ostatnie artykuły
· Z DZIEJÓW EDUKACJI C...
· 12.08 - dzień ostatni
· 11.08 - dzień cztern...
· 10.08 - dzień trzynasty
· 09.08 - dzień dwunasty
Ankieta
CZY TWOJE WAKACJE BYŁY UDANE?

tak

nie

Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· PROŚBA O POMOC
· CUKRZYCA typu 2, O...
· Kto jedzie do Jaworz...
· Wasze imiona i konta...
· Wkłucia Roche
Najciekawsze tematy
· Praca z cukrzycą [28]
· Wasze imiona i ko... [27]
· PROŚBA O POMOC [12]
· najtańsze: insuli... [10]
· Kto jedzie do Jaw... [9]
JAK DO NAS TRAFIĆ?
zumi
Powitanie
TOWARZYSTWO POMOCY DZIECIOM I MŁODZIEŻY Z CUKRZYCĄ - ORGANIZACJA POLSKICH MŁODYCH DIABETYKÓW I ICH OPIEKUNÓW
CHILDREN AND ADOLESCENT WITH DIABETES HELP ASSOCIATION - POLISH YOUNG DIABETICS AND THEIR FAMILIES ORGANISATION
Zobacz temat
 Drukuj temat
PROŚBA O POMOC
ANIBAS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 01.03.2009 16:02
Użytkownik

Data rejestracji: 01.03.09

WITAM
SZUKAM POMOCY U RODZICÓW, KTÓRZY MAJĄ "SŁODKIE DZICI". MOJA CÓRKA MA 10 LAT I JEST NA POMPIE INSULINOWEJ. NIE BARDZO Z TYM WSZYSTKI SOBIE RADZIMY! PROSZĘ O PODPOWIEDZ JAK PRZELICZACIE DAWKI INSULINY NA JAKIKOLWIEK PRODUKT.
POZDRAWIAM.ANIBAS

manxm
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 03.03.2009 08:21
Główny administrator

Data rejestracji: 03.05.08

Witaj,
to faktycznie nie jest takie łatwe, Najlepiej jak podasz konkretne przykłady, to wtedy jest łatwiej coś podpowiedzieć.
Poza tym najlepiej jakbyś się skontaktowała z Biurem 032 331 33 49. W marcu dokładnie 20-22 marca są Warsztaty na których wszystkiego można się nauczyć. Jeśli dasz radę pojechać z córką wtedy będzie najłatwiej poznać te wszystkie wiadomości i oczywiście spotkać innych rodziców majacych ten sam problem.
Jak nie dasz rady to pozostaje forum ..

A jak jest z wizytami u lekarza?

manxm
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 03.03.2009 08:33
Główny administrator

Jeślii chodzi o przeliczanie to ważnych jest parę kwesti:

po pierwsze lekarz musi ci ustalić bazę na całą dobę,
po drugie musi ustalić dawkę bolusa na wymmiennik w zależności od pory dnia
po trzecie musisz rozróżniać wymienniki węglowodanowe WW i wymienniki białkowo tłuszczowe WBT

tzn jeśli np twoja córka zjada kromkę suchego chleba która waży 50 g czy ma 2 WW to jeśli np lekarz wyliczył , że na jeden WW masz 0,5 jednostki insuliny , to podajesz bolus normal na 2 WW czyli 1 jednostkę..

Czy troszkę pomogło?

ANIBAS
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 03.03.2009 19:01
Użytkownik

Data rejestracji: 01.03.09

JESLI CHODZI O PODAWANIE INSULINY NA POMPIE TO WŁAŚCIWIE MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE DOCHODZIŁAM METODA PRÓB I BŁĘDÓW.
NP.SPRAWDZAŁAM MAŁEJ CUKIER, ZAPISYWAŁAM W ZESZYCIE PO OK. GODZINIE-DWOCH SPRAWDZIŁAM CUKIER I JESLI BYŁ ZA WYSOKI TO DNIA NASTEPNEGO CÓRKA DOSTAŁA DO JEDZENIA DOKŁADNIE TO SAMO I DAWKE INSULINY WIEKSZĄ.WIEM, ŻE TO NIE JEST ZWIERZATKO NA KTÓRYM MOŻNA TESTOWAĆ, ALE TAK UDAŁA MI SIE DOJSC DO KILKU RZECZY KTÓRE NA PRAWDE SIE POTWIERDZAJA I SPRAWDZAJĄ.MIAŁA DOSC CZESTO SPRAWDZANY CUKIER, ABY UNIKNĄC NISKICH CUKRÓW.

manxm
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 03.03.2009 21:50
Główny administrator

Jak długo mała ma pompę?
Masz ustaloną bazę i dawkę insuliny na wymiennik?

asx
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 06.03.2009 11:59
Użytkownik

Data rejestracji: 28.01.09

A ja mam lepsze pytanie - gdzie jest lekarz, który jest (przynajmniej z założenia) najbardziej kompetentną osobą, żeby Wam właśnie w tym pomagać?? Kiedy u mnie wykryto cukrzycę (czyli 11 lat temu) to pamiętam, że moi rodzice musieli przejść szkolenie i potem zdać egzamin z tego, żeby właśnie w przyszłości móc sobie radzić z tego typu problemami. Rozumiem, że może nie być to łatwe i z pewnością jest to wyzwanie, ale moim zdaniem, ANIBAS, powinnaś udać się właśnie do lekarza, żeby pomógł Ci zrozumieć to wszystko. Wierz mi, metoda prób i błędów sprawdza się tylko wtedy, kiedy nie chodzi o czyjeś życie, a już na pewno nie wtedy, kiedy chodzi o życie Twojej córki. Nie chcę być szorstki, ale w cukrzycy liczy się systematyczność i umiejętność szybkiej reakcji na powstające problemy - a takich na pewno nie zabraknie, każdy cukrzyk to wie. Nie możesz bać się tej odpowiedzialności i koniecznie musisz udać się po pomoc do specjalisty.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w opiece nad Twoim 'słodkim' dzieckiem Smile
W razie czego, to wydaje mi się, że osoby z forum (w tym ja) będą gotowe udzielić Ci wsparcia, ale nikt nie będzie w stanie pomóc Ci w kwestii opieki przez Internet...
Słodkiego, miłego życia Wink

http://asx.mixntrix.net
manxm
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 09.03.2009 00:09
Główny administrator

Zawsze też możesz próbowac kontaktowac sie z przedstawicielem firmy. Al zdecydowania popieram ASX. Lekarz któy prowadzi Twoję dziecko jest osobą pierwszego kontaktu

Ebola
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 14.06.2009 12:46
Użytkownik

Data rejestracji: 21.10.08

JESLI CHODZI O PODAWANIE INSULINY NA POMPIE TO WŁAŚCIWIE MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE DOCHODZIŁAM METODA PRÓB I BŁĘDÓW.
NP.SPRAWDZAŁAM MAŁEJ CUKIER, ZAPISYWAŁAM W ZESZYCIE PO OK. GODZINIE-DWOCH SPRAWDZIŁAM CUKIER I JESLI BYŁ ZA WYSOKI TO DNIA NASTEPNEGO CÓRKA DOSTAŁA DO JEDZENIA DOKŁADNIE TO SAMO I DAWKE INSULINY WIEKSZĄ.WIEM, ŻE TO NIE JEST ZWIERZATKO NA KTÓRYM MOŻNA TESTOWAĆ, ALE TAK UDAŁA MI SIE DOJSC DO KILKU RZECZY KTÓRE NA PRAWDE SIE POTWIERDZAJA I SPRAWDZAJĄ.MIAŁA DOSC CZESTO SPRAWDZANY CUKIER, ABY UNIKNĄC NISKICH CUKRÓW.

No jasne ! Brzmi idealnie, prawie jakbym slyszala swoja lekarke z tym, ze haha na to jaki jest cukier po posilku wplywa nie tylko sama dawka insuliny, sory ale tu nie ma co pisac, jedno wielkie hahaha jak dla mnie, i jeszcze tekst wiem ze ona nie jest zwierzatkiem haha, wlasnie, ze jest :rodzina - czlowiekowate, nadrodzina - malpy czlekoksztaltne, gromada - ssaki, krolestwo - ZWIERZETA, domena - eukarioty ;] taka mala lekcja systematyki Grin

http://plfoto.com/1485143/zdjecie.html
MAJC16
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 13.04.2010 21:29
Użytkownik

Data rejestracji: 16.02.09

Anibas czy nie miałaś szkolenia w szpitalu? Jak mój wnuczek zachorował to całą rodziną przez tydzień jeździliśmy do szpitala na naukę jak obliczać wartość kaloryczną posiłku i wymienniki. Tam gdzie mieszkasz musi być poradnia diabetologiczna, która Ci pomoże. Jeździsz przecież do kontroli z małą więc korzystaj z wiedzy lekarza i pielęgniarki edukacyjnej.
Życzę powodzenia.

MAJC16
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 13.04.2010 21:38
Użytkownik

Data rejestracji: 16.02.09

Mam prośbę do słodziaków korzystających z pompy PARADIGM 722. Czy macie problem z założeniem wkłucia? Mojemu wnuczkowi zdarza się, że wkłucie a właściwie plaster przykleja się go obudowy automatu i kaniula nie zostaje wkłuta. Ponowna próba jest powtórką poprzedniej nieudanej i często dochodzi do zniszczenia wkłucia. Robimy wszystko zgodnie z instrukcją ale czasem zdarza się taka wpadka.
Bardzo proszę o info Smile

Olencja
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 03.06.2010 13:41
Użytkownik

Data rejestracji: 26.08.08

Mnie też się zdarza taki problem z wkłuciem. W takim przypadku po prostu zakładam je ręcznie, bo plaster jest zwyczajnie za duży. Można ewentualnie spróbować "na sucho" w którym miejscu się przykleja i trochę go obciąć, ale tego nie próbowałam, z czystego lenistwa, prawdę mówiąc Smile

tina
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 27.08.2010 14:33
Użytkownik

Data rejestracji: 26.08.10

Witam wszystkich,
Jestem świeżynką w sprawach cukrzycy,bo wykryto ją u mnie dopiero 3 tyg.temu w zeszlym tyg.wyszlam dopiero ze szpitala po prawie 2 tyg.pobytu w nim...;/
Jeszcze średnio sie w tym wszystkim orientuję,tak naprawdę to cały dotychczasowy styl życia wywrócił mi się do góry nogami...
Była bym ogromnie wdzięczna za wszelkie przydatne informacje i doswiadczenia
gg 6142377 na wszelki wypadek zostawię namiary

pozdrawiam Tina

Olencja
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 02.09.2010 14:52
Użytkownik

Data rejestracji: 26.08.08

@Tina, jeśli chodzi o wymianę doświadczeń to jak najbardziej polecam wyjazdy z Towarzystwem, 18. września będzie kolejny, więc jeśli są jeszcze miejsca, to polecam, zapisz się Wink Bo o cukrzycy można by dużo mowić, zależy co byś chciała usłyszeć Wink

Przeskocz do forum:
MÓJ ŚWIAT
KONKURS ZAKOŃCZONY!!!
LISTA NAGRODZONYCH DO 18 WRZEŚNIA!!!

POKAŻ SIEBIE!!!
KLIKNIJ I POZNAJ SZCZEGÓŁY!!!

ODWIEDŹ NAS!!!
SŁODYCZ WIEDZY
POCZUJ SŁODYCZ WIEDZY!
STYPENDIUM DLA MŁODYCH DIABETYKÓW
LISTA STYPENDYSTÓW 9 WRZEŚNIA

TURNUSY 2010
JAWORZYNKA - DZIEŃ PO DNIU KLIKNIJ TUTAJ!
DŹWIRZYNO - DZIEŃ PO DNIU KLIKNIJ TUTAJ!
AKCJA SPOŁECZNA
CUKRZYCA -
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY, MOŻESZ POMÓC!

KLIKNIJ I POZNAJ SZCZEGÓŁY!!!
WESPRZYJ TOWARZYSTWO
110x75
POMPOWA MAPA POLSKI
KLIKNIJ I POZNAJ SZCZEGÓŁY
WARSZTATY 2010
KLIKNIJ I POZNAJ SZCZEGÓŁY
CCEL
CUKRZYCOWE CENTRUM EDUKACJI