|
PROŚBA O POMOC
|
| ANIBAS |
Dodany dnia 01.03.2009 16:02
|
Użytkownik
Data rejestracji: 01.03.09
|
WITAM
SZUKAM POMOCY U RODZICÓW, KTÓRZY MAJĄ "SŁODKIE DZICI". MOJA CÓRKA MA 10 LAT I JEST NA POMPIE INSULINOWEJ. NIE BARDZO Z TYM WSZYSTKI SOBIE RADZIMY! PROSZĘ O PODPOWIEDZ JAK PRZELICZACIE DAWKI INSULINY NA JAKIKOLWIEK PRODUKT.
POZDRAWIAM.ANIBAS |
| |
|
|
| manxm |
Dodany dnia 03.03.2009 08:21
|
Główny administrator
Data rejestracji: 03.05.08
|
Witaj,
to faktycznie nie jest takie łatwe, Najlepiej jak podasz konkretne przykłady, to wtedy jest łatwiej coś podpowiedzieć.
Poza tym najlepiej jakbyś się skontaktowała z Biurem 032 331 33 49. W marcu dokładnie 20-22 marca są Warsztaty na których wszystkiego można się nauczyć. Jeśli dasz radę pojechać z córką wtedy będzie najłatwiej poznać te wszystkie wiadomości i oczywiście spotkać innych rodziców majacych ten sam problem.
Jak nie dasz rady to pozostaje forum ..
A jak jest z wizytami u lekarza? |
| |
|
|
| manxm |
Dodany dnia 03.03.2009 08:33
|
Główny administrator
|
Jeślii chodzi o przeliczanie to ważnych jest parę kwesti:
po pierwsze lekarz musi ci ustalić bazę na całą dobę,
po drugie musi ustalić dawkę bolusa na wymmiennik w zależności od pory dnia
po trzecie musisz rozróżniać wymienniki węglowodanowe WW i wymienniki białkowo tłuszczowe WBT
tzn jeśli np twoja córka zjada kromkę suchego chleba która waży 50 g czy ma 2 WW to jeśli np lekarz wyliczył , że na jeden WW masz 0,5 jednostki insuliny , to podajesz bolus normal na 2 WW czyli 1 jednostkę..
Czy troszkę pomogło? |
| |
|
|
| ANIBAS |
Dodany dnia 03.03.2009 19:01
|
Użytkownik
Data rejestracji: 01.03.09
|
JESLI CHODZI O PODAWANIE INSULINY NA POMPIE TO WŁAŚCIWIE MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE DOCHODZIŁAM METODA PRÓB I BŁĘDÓW.
NP.SPRAWDZAŁAM MAŁEJ CUKIER, ZAPISYWAŁAM W ZESZYCIE PO OK. GODZINIE-DWOCH SPRAWDZIŁAM CUKIER I JESLI BYŁ ZA WYSOKI TO DNIA NASTEPNEGO CÓRKA DOSTAŁA DO JEDZENIA DOKŁADNIE TO SAMO I DAWKE INSULINY WIEKSZĄ.WIEM, ŻE TO NIE JEST ZWIERZATKO NA KTÓRYM MOŻNA TESTOWAĆ, ALE TAK UDAŁA MI SIE DOJSC DO KILKU RZECZY KTÓRE NA PRAWDE SIE POTWIERDZAJA I SPRAWDZAJĄ.MIAŁA DOSC CZESTO SPRAWDZANY CUKIER, ABY UNIKNĄC NISKICH CUKRÓW. |
| |
|
|
| manxm |
Dodany dnia 03.03.2009 21:50
|
Główny administrator
|
Jak długo mała ma pompę?
Masz ustaloną bazę i dawkę insuliny na wymiennik? |
| |
|
|
| asx |
Dodany dnia 06.03.2009 11:59
|
Użytkownik
Data rejestracji: 28.01.09
|
A ja mam lepsze pytanie - gdzie jest lekarz, który jest (przynajmniej z założenia) najbardziej kompetentną osobą, żeby Wam właśnie w tym pomagać?? Kiedy u mnie wykryto cukrzycę (czyli 11 lat temu) to pamiętam, że moi rodzice musieli przejść szkolenie i potem zdać egzamin z tego, żeby właśnie w przyszłości móc sobie radzić z tego typu problemami. Rozumiem, że może nie być to łatwe i z pewnością jest to wyzwanie, ale moim zdaniem, ANIBAS, powinnaś udać się właśnie do lekarza, żeby pomógł Ci zrozumieć to wszystko. Wierz mi, metoda prób i błędów sprawdza się tylko wtedy, kiedy nie chodzi o czyjeś życie, a już na pewno nie wtedy, kiedy chodzi o życie Twojej córki. Nie chcę być szorstki, ale w cukrzycy liczy się systematyczność i umiejętność szybkiej reakcji na powstające problemy - a takich na pewno nie zabraknie, każdy cukrzyk to wie. Nie możesz bać się tej odpowiedzialności i koniecznie musisz udać się po pomoc do specjalisty.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w opiece nad Twoim 'słodkim' dzieckiem 
W razie czego, to wydaje mi się, że osoby z forum (w tym ja) będą gotowe udzielić Ci wsparcia, ale nikt nie będzie w stanie pomóc Ci w kwestii opieki przez Internet...
Słodkiego, miłego życia  |
| |
|
|
| manxm |
Dodany dnia 09.03.2009 00:09
|
Główny administrator
|
Zawsze też możesz próbowac kontaktowac sie z przedstawicielem firmy. Al zdecydowania popieram ASX. Lekarz któy prowadzi Twoję dziecko jest osobą pierwszego kontaktu |
| |
|
|
| Ebola |
Dodany dnia 14.06.2009 12:46
|
Użytkownik
Data rejestracji: 21.10.08
|
JESLI CHODZI O PODAWANIE INSULINY NA POMPIE TO WŁAŚCIWIE MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE DOCHODZIŁAM METODA PRÓB I BŁĘDÓW.
NP.SPRAWDZAŁAM MAŁEJ CUKIER, ZAPISYWAŁAM W ZESZYCIE PO OK. GODZINIE-DWOCH SPRAWDZIŁAM CUKIER I JESLI BYŁ ZA WYSOKI TO DNIA NASTEPNEGO CÓRKA DOSTAŁA DO JEDZENIA DOKŁADNIE TO SAMO I DAWKE INSULINY WIEKSZĄ.WIEM, ŻE TO NIE JEST ZWIERZATKO NA KTÓRYM MOŻNA TESTOWAĆ, ALE TAK UDAŁA MI SIE DOJSC DO KILKU RZECZY KTÓRE NA PRAWDE SIE POTWIERDZAJA I SPRAWDZAJĄ.MIAŁA DOSC CZESTO SPRAWDZANY CUKIER, ABY UNIKNĄC NISKICH CUKRÓW.
No jasne ! Brzmi idealnie, prawie jakbym slyszala swoja lekarke z tym, ze haha na to jaki jest cukier po posilku wplywa nie tylko sama dawka insuliny, sory ale tu nie ma co pisac, jedno wielkie hahaha jak dla mnie, i jeszcze tekst wiem ze ona nie jest zwierzatkiem haha, wlasnie, ze jest :rodzina - czlowiekowate, nadrodzina - malpy czlekoksztaltne, gromada - ssaki, krolestwo - ZWIERZETA, domena - eukarioty ;] taka mala lekcja systematyki  |
| |
|
|
| MAJC16 |
Dodany dnia 13.04.2010 21:29
|
Użytkownik
Data rejestracji: 16.02.09
|
Anibas czy nie miałaś szkolenia w szpitalu? Jak mój wnuczek zachorował to całą rodziną przez tydzień jeździliśmy do szpitala na naukę jak obliczać wartość kaloryczną posiłku i wymienniki. Tam gdzie mieszkasz musi być poradnia diabetologiczna, która Ci pomoże. Jeździsz przecież do kontroli z małą więc korzystaj z wiedzy lekarza i pielęgniarki edukacyjnej.
Życzę powodzenia. |
| |
|
|
| MAJC16 |
Dodany dnia 13.04.2010 21:38
|
Użytkownik
Data rejestracji: 16.02.09
|
Mam prośbę do słodziaków korzystających z pompy PARADIGM 722. Czy macie problem z założeniem wkłucia? Mojemu wnuczkowi zdarza się, że wkłucie a właściwie plaster przykleja się go obudowy automatu i kaniula nie zostaje wkłuta. Ponowna próba jest powtórką poprzedniej nieudanej i często dochodzi do zniszczenia wkłucia. Robimy wszystko zgodnie z instrukcją ale czasem zdarza się taka wpadka.
Bardzo proszę o info  |
| |
|
|
| Olencja |
Dodany dnia 03.06.2010 13:41
|
Użytkownik
Data rejestracji: 26.08.08
|
Mnie też się zdarza taki problem z wkłuciem. W takim przypadku po prostu zakładam je ręcznie, bo plaster jest zwyczajnie za duży. Można ewentualnie spróbować "na sucho" w którym miejscu się przykleja i trochę go obciąć, ale tego nie próbowałam, z czystego lenistwa, prawdę mówiąc  |
| |
|
|
| tina |
Dodany dnia 27.08.2010 14:33
|
Użytkownik
Data rejestracji: 26.08.10
|
Witam wszystkich,
Jestem świeżynką w sprawach cukrzycy,bo wykryto ją u mnie dopiero 3 tyg.temu w zeszlym tyg.wyszlam dopiero ze szpitala po prawie 2 tyg.pobytu w nim...;/
Jeszcze średnio sie w tym wszystkim orientuję,tak naprawdę to cały dotychczasowy styl życia wywrócił mi się do góry nogami...
Była bym ogromnie wdzięczna za wszelkie przydatne informacje i doswiadczenia
gg 6142377 na wszelki wypadek zostawię namiary
pozdrawiam Tina |
| |
|
|
| Olencja |
Dodany dnia 02.09.2010 14:52
|
Użytkownik
Data rejestracji: 26.08.08
|
@Tina, jeśli chodzi o wymianę doświadczeń to jak najbardziej polecam wyjazdy z Towarzystwem, 18. września będzie kolejny, więc jeśli są jeszcze miejsca, to polecam, zapisz się Bo o cukrzycy można by dużo mowić, zależy co byś chciała usłyszeć  |
| |
|